ДНЗ №12 "ЕДЕЛЬВЕЙС"


Карантин в садочку? - не страшно!

14.02.2021 16:17

 

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

Якщо Ви хочете:

– переглянути з дітьми добрі та цікаві мультфільми, то зайдіть на сайти:

v11

https://www.nosiki.cv.ua/load/multiki_onlajn/66

https://nebo.at.ua/publ/pro_ditej/multfilmi_dlja_ditej/26

– зайняти дітей грою або погратись разом з ними, то відвідайте наступні сайти:

tiger-1359228372

https://dnz155.at.ua/publ/didaktichni_igri_ta_posibniki/znajdi_riznicju_na_dotik/8-1-0-85

https://abetka.ukrlife.org/g_entre.htm

https://petryk.com.ua/ua/articles/144.html

ОНЛАЙН:

Пазли – https://pustunchik.ua/games/puzzles

Музичні ігри – https://www.muz-urok.ru/muz_igra.htm
 https://www.yayoye.com.ua/muzichni-instrumenti-online-gra/45483/

– ознайомитись з сучасними формами роботи та зайняти своїх дітей, то зайдіть на сайти:

223671_html_m2916def4

Вчимось співати(прогорнути сторінку) – https://zaspivaj.com/narodni.html

Малювати –https://cl.rushkolnik.ru/docs/8082/index-138814.html

Працювати з папером

– https://vidido.ua/index.php/pogliad/article/kviling_jak_skrutiti_krasu_z_paperu/

– оригамі – https://deti.e-papa.com.ua/samorobky/7/

– аплікація – https://deti.e-papa.com.ua/samorobky/10/

З пластиліном – https://dnz1.s.goroo.org.ua/tvorcha-majjsternya/

– прочитати дітям казки, вірші, оповідання легенди… :

kazki054

https://abetka.ukrlife.org/kazki.html

https://nashakazka.org.ua/

 

Пам’ятка для батьків

«Чого вчиться дитина в сім’ї ?»

Ви можете довго читати дитині лекції про правила поведінки, навчати її бути доброю, ввічливо спілкуватися з людьми, пробачати і любити. Але насправді більшість знань у цій сфері діти отримують, спостерігаючи за діями і вчинками своїх батьків. Тому закономірно, що ваші діти стають вашим дзеркальним відображенням. І саме батьківські вчинки, а не слова моделюють особистість дитини! Тож звертаємо увагу на

10 основоположних понять, розуміти які дитина вчиться у сім’ї.

  • Щасливий шлюб. Модель сім’ї дитина переймає зі своєї родини. Що щасливіший ваш шлюб, то більше шансів на сімейне щастя в майбутньому у вашої дитини.
  • Повага. Непросто навчити дитину поважати. Вона сама має побачити й відчути таке ставлення. Найкращий спосіб продемонструвати дитині повагу в сім’ї – це виявляти її одне до одного.
  • Обов’язки. Дитина має знати, що кожен член сім’ї повинен виконувати певні обов’язки. Оскільки вона ще маленька і її обов’язки – це вчасно їсти і лягати спати, на власному прикладі покажіть дошкільнику, що таке справжні обов’язки і їх слід виконувати. Саме від вас дитина дізнається, що є обов’язки жінки і чоловіка, матері й батька. Відтак у її свідомості починають вибудовуватися правильні моделі поведінки в сім’ї.
  • Рівноправ’я і компроміси. У дитячі роки дитина ледь розуміє значення цих понять, адже батьки завжди діють за принципом «усе найкраще – дітям.» Оскільки в особі мами й тата дошкільник бачить маленьку соціальну групу та спостерігає за стосунками в ній, він буде копіювати їхні моделі у своєму середовищі – на дитячому майданчику, у дитячому садку.
  • Радість сімейного буття. Лише зі щасливими і люблячими батьками, дитина теж зможе стати щасливою і зрозуміти, що сім’я це найбільша цінність людини.
  • Конфлікт. У жодному разі не можна влаштовувати скандал на очах у дитини. Демонструйте їй, як мирно й розумно уникати, розв’язувати конфліктні ситуації.
  • Безумовна любов. Лише постійно перебуваючи в атмосфері щирої і безумовної любові, дитина може зрозуміти, що це таке. Не пізнавши своєчасно цього почуття, вона навряд чи зможе його відчути і проявити у дорослому житті.
  • Вибачення. Просіть вибачення одне в одного в присутності дитини, нехай вона бачить і чує це. Усі мають право на помилки. Нічого страшного, якщо хтось оступився, розлютився або забув щось зробити, гірше, якщо він не вибачився за це перед близькими людьми.
  • Почуття. Багатьом людям складно виражати свої почуття, вони соромляться і приховують їх. Але як можна соромитися самого себе і бути не щирими? Такі проблеми родом із дитинства. Тож не соромтеся говорити, наприклад, своєму чоловікові, як ви його кохаєте, цінуєте, тощо.
  • Щедрість. Покажіть дитині, що з близькою людиною потрібно ділитися всім – від крихти хліба до почуття та емоцій.

 

 

Поради для батьків щодо художньо-естетичного розвитку дошкільників

 

Для розвитку вашої дитини в образотворчій діяльності важливо створювати належні умови в цьому напрямку:

  • Відвідуйте зі своєю дитиною художні виставки,мистецькі заходи в місті, дитячі вистави в ляльковому, драматичному театрі. Це виховує естетичні смаки дитини.
  • Обладнайте для своєї дитини куточок творчості, де дитина зможе вільно створювати художній образ .
  • Надайте дитині право вибору зображувальних матеріалів враховуючи вікові можливості дитини. Дітям раннього віку підготуйте магнітну дощечку, лінолеум для малювання крейдою,олівці,великий шматобоїв для малювання,який можна скотчем прикріпити до дверей або альбом. Для дітей 3-4 років доступними мають бутифломастери, фарби,яскраво ілюстровані книжки з реалістичними зображеннями для перегляду, кольо-рове тісто для створення пластичних образів, глина. Дітям 4-6 років дуже важливо підготувати руку до письма в школі.
  • Залучайте дітей до роботи з тістом під час приготування блюд з тіста, ви-пічки зокрема, давайте можливість творити під час прогулянки крейдоч-ками на асфальті,восковими крейдочками , фломастерами, гуашевими та акварельними фарбами, кольоровими олівцями, ліпити пластиліном.
  • Допоможіть дитині вирізати прості форми ножицями по прямій,заокруг-литикути в квадратних формах перетворюючи їх чарівним чином на овочі , фрукти, м’ячик для котика, колесо для машини …вирізати за силу-етним контуром малюнок зі старого журналу.
  • Не опікуйте надміру свою дитину , не бійтесь надавати дитині більше са-мостійності . Це дозволить уникнути проблем з адаптацією дитини до навчальної діяльності в дитсадкута надалі в школі.
  • Надайте можливість дитині стати ілюстратором улюблених мультфіль-мів, казок, тренувати руку, штрихуючи розмальовки.
  • Визнавайте неповторну індивідуальність творчості вашої дитини.
  • Давайте особистий приклад у ставленні до мистецтва, до самостійної образотворчості.Підтримуйте бажання дитини творити.
  • Організовуйте вернісажі в родинному колі.
  • Не захвалюйте дитину,намагайтесь давати позитивну оцінку роботі, ана-лізуючи недоліки для подальшого стимулювання до творчості.
  • Подаруйте дитині кілька хвилин уваги для співтворчості, допоможіть від-крити наш барвистий світ в його неповторності і в майбутньому ваші зу-силля повернуться вдячністю дитини, що не боїться творити і керується особистим девізом : «Я все можу!»

 

 

«Золоті» правила

для батьків майбутніх першокласників

 

1. Не марнуйте часу дитини! У ранньому дитинстві малюк найкраще сприймає нове, накопичує знання.2. Фор
муйте самоповагу!
 Висока самооцінка додає сміливості, упевненості, учить ризикувати. Діти мають усвідомити, що успіх, майбутній добробут залежить від них самих.
3. Навчіть дитину спілкуватися! Є шість умов, за яких дитина виробляє корисні навички: щира любов до батьків; приязне ставлення до оточуючих; зовнішня привабливість (одяг, манери); можливість спостерігати соціальне спілкування (поведінка батьків, учителів); висока самооцінка; достатній запас слів; уміння підтримувати розмову.
4. Пильнуйте, щоб дитина не стала «телеманом». Сидіння перед телевізором гальмує в дітей розвиток лівої півкулі головного мозку, що відповідає за розвиток мовлення. Із часом у дитини можуть виникнути ускладнення в спілкуванні
5. Виховуйте відповідальність, порядність. Слід не лише пояснювати, що добре, а що погано, а й закріплювати гарні навички, карати за негідні вчинки. За приклад має слугувати гідна поведінка батьків.
6. Навчіть дитину планувати сім’ю. Добрі стосунки, любов і повага в сім’ї виховують краще за будь-які лекції.
7. Подбайте про гарне оточення. Оточення впливає на моральні орієнтири, поведінку дітей. Тому уважно придивіться, з ким дружать ваші діти, поцікавтеся репутацією школи, до якої вони підуть.
8. Будьте вимогливими! Дітей з високою самооцінкою, почуттям особистої гідності, умінням робити щось краще за інших, виховують, зазвичай, у сім’ях, де до них ставляться високі вимоги. Але не будьте тиранами!
9. Привчайте дитину до праці! 
Певною мірою ви можете запрограмувати життєвий успіх своїх дітей. Не слід надмірно оберігати своїх синів і дочок від труднощів. Нехай вони зрозуміють, що шлях до успіху вимагає до певних зусиль.
10. Не робіть за дітей те, що вони можуть зробити самі. Нехай вони вчаться на особистих помилках, звикають робити щось краще за інших. Якомога більше спілкуйтеся з дітьми!

Батьки для дитини мають бути гідним зразком поведінки і вчинків.

Тож піклуйтеся про свій авторитет!

 

 

Пам’ятка для батьків

Організація трудового виховання в сім’ї

 

Шановні батьки!

* Залучаючи дитину до праці, ви насамперед дбаєте про її успішність у дорослому житті й створюєте умови для розвитку таких важливих якостей як самостійність, упевненість у власних силах, цілеспрямованість, працелюбність, повага до праці інших.

* Пам’ятайте: основні трудові вміння з різних видів праці у дитини формують педагоги дошкільного закладу. Проте щоб уміння перетворилися на сталі навички, їх конче необхідно постійно закріплювати в щоденному житті родини.

* Щовечора, забираючи дитину з садка, перегляньте інформацію в куточку батьків, аби дізнатися, яке цікаве завдання ви можете виконати зі своїм малюком удома.

* Розпитуйте дитину про те, як минув її день у дитячому садку: чим він був заповнений, про що вона дізналася, чого навчилася за цей день, які події плануються у майбутньому.

* Цікавтеся, чи все з того, чого навчають у дитячому садку, вдається вашому малюкові.

Разом обговоріть причини успіхів і невдач. Спробуйте повторити з дитиною вдома те, чого її навчили в дитячому садку.

* Постійно демонструйте позитивне ставлення до трудової діяльності та проявів самостійності з боку дитини. Заохочуйте і схвалюйте її зусилля і досягнення.

* Поспостерігайте за своєю дитиною і спробуйте визначити. Який вид праці їй найбільше до вподоби, поділіться результатами своїх спостережень з вихователем.

* Виберіть спеціальний день і разом з сином чи донькою придбайте матеріали для трудових справ відповідно до інтересів дитини ( набори дитячих столярних інструментів, «Юний городник», матеріали для вишивання, плетіння з бісеру тощо).

*Пам’ятайте: «чарівні слова» спонукають дитину до будь-якої діяльності, зокрема й до трудової, навіть не цікавої, на перший погляд: «Спробуй разом зі мною…».

*Пояснюйте значення трудових дій, які виконуєте разом з дитиною чи окремо. Мотив праці (для чого і для кого це робиться) має бути зрозумілим малюкові.

* Не забувайте ввечері розповісти синові чи доньці про свій день, свою працю на роботі й удома, поділитися власними досягненнями та проблемами. У доступній формі й добираючи адекватний вікові дитині зміст, обговоріть свої проблеми, щоб вона відчула вашу повагу та партнерське ставлення.

 

 

—————

Назад